Sosiale media og kroppsideal


Det er befriende at det finnes selvironiske, herlige mediajenter som Helle Vaagland, som gir fullstendig blaffen i en tvitreverden hvor det ikke oftest er de jentene som mener sterke ting som får størst plass.

Mediaverdenen er ikke som i gamle dager hvor man hadde en tv- og en radiokanal. Man har et mylder av kanaler man kan kommunisere gjennom, og sosiale media som Twitter og Facebook, er populære som aldri før. I tillegg er det mange som oppretter blogger eller deltar i debatter i kommentarfelt under artikler i forskjellige nettaviser. Internett har gjort det mulig å kommunisere rasende fort, og uten mellomledd som sensurerer eller filtrerer bort særlig. Dette er fordelene. Men det er også bakdeler med at det er slik.

Hvordan få oppmerksomhet
Oppskriften for å få oppmerksomhet gjennom sosiale medium, er ikke så fenomenalt komplisert. Det holder i grunnen lenge å spille på sex. At det ikke er så lurt å legge ut nakenbilder av seg selv på nettet, er det dog mange som i etterpåklokskapens navn har fått erfare. Ting som blir lagt ut på nettet, forsvinner nemlig ikke. Spesielt ungjenter som ikke tenker seg særlig om, legger ut bilder av seg selv som rett og slett fører dem opp i farlige situasjoner. Jobbmuligheter, venner og respekt står også i fare når de fremstiller seg slik, så de kunne med fordel kikke etter bedre forbilder enn dem mange ser ut til å ha. Den største bakdelen med kommunikasjon gjennom bredbånd, er at det blir for lett å trykke på tastene noen ganger. Ville man lagt ut lettkledde bilder av seg selv i papiraviser for eksempel, med mindre man prøvde å livnære seg som prostituert? De fleste ville ikke det. Men det er lettere å trykke på noen taster, enn å fysisk legge nakenbilder av seg selv ned i en konvolutt for deretter å frankere det for sending.

Alle googler
Det er ikke bare firma som googler navnet til personer som har vært på jobbintervju, det er vanlig at folk på sjekkemarkedet googler også. Kommer det frem at man viser frem dype utringninger eller nakenbilder av seg selv til offentlig forlystelse, så er det mange som ikke bare rynker på nesen, men også finner ut at de vil holde klokelig og lang avstand. Således går man ikke kanskje bare glipp av jobbmuligheter, men faktisk også fremtidige kjærester. Det hadde vært bedre om man la ut informasjon om sine interesser i livet, være seg interiør, politikk eller skomote. Det at man har en kløft, sier likevel så lite om hvem man er. Samtidig bør det på ingen måte bli slik at når lettkledde jenter havner i alvorlig trøbbel på den ene eller andre måte, får beskjed om å takke seg selv.


Billedtekst: Mange jenter lever på sultediett i ukedagene, for å kunne drikke en del drinker i helgene uten å legge på seg.

Bravo Helle
Helle Vaagland, programlederen i NRK som har fått bred omtale etter at hun parodierte Demi Moore og Marianne Aulie, fortjener både applaus og skryt. Skjønnhetsidealene har gått så langt at det halve hadde vært mer enn nok. Det er for eksempel blitt vanlig at unge, norske jenter lever på sultediett i ukedagene, fordi de skal kunne drikke en del alkohol i helgene. Slikt er ikke sunt. Da er det bedre med jenter som Helle som ser ut som om de lever uten å gå på akkord med seg selv eller sin egen helse.

Informasjon om drunkoreksi her.

Vist 1161 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Helt enig i at Vaagland har gjort det bra med stuntet sitt.

Når du skriver at jobbmuligheter, venner og respekt står i fare for å forsvinne dersom for eksempel nakenbilder på nettet skulle dukke opp, blir jeg fristet til å spørre hva som bør være løsningen?

Det er tross alt ingenting galt med nakenbilder, eller seksualitet. At man har en seksualitet eller har lagt ut nakenbilder på nettet sier ingenting om ens jobbetikk, eller ellers verdisystem. Diskriminering i forhold til dette blir da feil.

Sånn sett finner jeg det problematisk å advare folk mot å legge ut nakenbilder på nettet fordi dette samtidig opprettholder ideen om at det er greit ikke å respektere noen, eller ikke å ansette noen på bakgrunna v hvordan de uttrykker deres seksualitet.
Det selvsagt noe med det å være realitetsorientert om de faktiske konsekvenser. Jeg skulle derimot ønske man kunne ta en debatt om nettopp holdningene som ligger bak diskrimineringen. Fremfor kun å advare mot den.

Det samme gjelder det du skriver om at man risikerer å miste en fremtidig kjæreste. Jeg har snakket med en god del straighte menn som selv knuller rundt, men som ser på det som et pluss dersom en eventuell kjæreste ikke har gjort dette. Dette vitner om et behov for eierskap, samt dobbeltmoral.

Jeg mener folk må få lov til å uttrykke seksualtieten sin, samt leve den ut slik de selv ønsker (så frem det ikke skader andre så klart). Uten at de skal lide under sosiale sanksjoner for den. Kanskje det er på sin plass å stille krav til at en eventuell kjæreste skal respektere deg for dine valg?

At du ikke stiller spørsmålstegn med idealene for ”ordentlig” adferd, men i stede for velger å gå disse idealene sine ærend, kan sies å være betenkelig. For da opprettholder og bekrefter du dem.

Hilsen,
Andrès

@Andres:

Det er tross alt ingenting galt med nakenbilder, eller seksualitet. At man har en seksualitet eller har lagt ut nakenbilder på nettet sier ingenting om ens jobbetikk, eller ellers verdisystem. Diskriminering i forhold til dette blir da feil.

Nei, det er ikke noe galt med nakenbilder, men når man legger dem ut på nettet til offentlig forlystelse for dem som måtte gidde å kikke på dem, så viser man dårlig dømmekraft. For det første, så vet man ikke hvem alle er som ser på dem. Det kan være ålreite folk som aldri vil finne på å fordømme, men det kan like gjerne være mennesker som ikke har noe godt fore. Hvor mange ganger har vi ikke lest om unge jenter og gutter som har blitt utsatt for misbruk av nakenbildene sine av pedofile? For ikke å snakke om bondefangeri av farlige sexforbrytere som gjerne utgir seg for å være andre enn de er, bare fordi de vil lure dem og utnytte dem?

Internet content is totally uncensored. Because of this, children surfing the Web can be exposed to sexual, malicious, racist and violent content in e-mail messages, chats and forums. Limit your children to participate in forums on sites appropriate to their age.

Vel står ovenstående på engelsk. men man kunne like gjerne skrevet dette om norske forhold:

- Startet opprullingen
Opprullingen av det kriminelle nettverket begynte på Torgalmenningen i Bergen i 2007. Martin hadde chattet over nettet i flere uker, og trodde han skulle møte en gutt på sin egen alder på det avtalte møtestedet.I stedet dukket en voksen mann opp på Torgalmenningen. Tenåringsgutten valgte likevel å snakke med ham, men da mannen foreslo at de skulle gå til hotellrommet hans, følte gutten seg truet. Den snarrådige ungdommen ante uråd, sa han måtte innom Narvesenkiosken for å kjøpe noe, men varslet i stedet politiet.

Disse tingene er allmenn kjente. Derfor utviser man dårlig vurderingsevne ved å ukritisk bruke nettet som en plattform for utprøving av seksualitet. Ekshibisjonister har andre måter å få utløp for sin trang til å vise seg frem, uten å leke russisk rulett med sitt eget liv. Dette vet også potensielle arbeidsgivere og kjærester, og hvem vil egentlig satse på folk som ikke tar sin egen sikkerhet mer alvorlig? I alle relasjoner er tillit et viktig fundament, og med skjødesløs oppførsel, både svekker og ødelegger man fundamentet for tillit.

Jeg er ikke en som ønsker å undertrykke seksualitet, men jeg oppfordrer alle som ferdes på internett til å tenke grundig gjennom tingene før de begynner å gjøre seg selv til potensielle ofre for rovdyr som ikke ønsker dem noe vel.

Anna Kathrine Eltvik,jeg oppfatter det som at du tar noen uheldige sammenblandinger her: en debatt om nakenbilder på nettet, og en om ungdom som blir narret på nettet. Dette er uheldig.

Dersom et voksent menneske legger ut bilder av seg selv, må personen gies tilliten til at de er klar over risikoen av at bildet vil være der ute for alltid, og at hvem som helst kan se det. Dersom personen ikke er obs dette, er det likevel personens feil å ta.
En nakenmodell i et magasin, en eller en skuespiller som har gjort en nakenscene, må leve med samme realitet.

å legge ut bilder på nettet er ikke det samme som et overgrep, og sammenligningen er helt på jordet.
Det er på verdensveven som i den virkelige verden: Du kan bli utsatt for et overgep gjennom å treffe noen ute på byen, like mye som gjennom å treffe dem gjennom nettet. Eller det kan gå bra. Det handler om å ta forhaandsregler.

Dersom en 14 år gammel gutt, eller jente legger ut bilde på nettet, ja da er saken noe ganske annet. Dersom unge ønsker å mote andre gjennom nett, ja så oppfordes de til å ta med foreldre på forste møtet.

Vaagland kan ikke holdes ansvarlig for hva enkelte unge velger å gjøre på nettet, like lite som at den norske hær ikke kan holdes ansvarlig for at unge begår vold.

@Andres: Når populære eller kjente rollemodeller oppfordrer jenter til å kaste kærne og legge ut bilder av seg selv på nettet, så er det ikke bare vedkommendes egen sak. Vaagland ironiserte med det, og skapte med sitt stunt større bevissthet hos jenter som kunne tenke seg mer om. Forøvrig er det i dagens utgave av Dagbladet, en artikkel som følger opp saken. Jeg synes det er kjempebra at gutter kaster seg på bølgen og er med på å latterliggjøre Aulie. Jeg kjenner ikke damen, og hun er sikkert ålreit privat, men det at un støtt og stadig skal spille på kropp fremfor IQ, er ikke særlig imponerende slik jeg ser det.


Ravi kaster klærne.


Skal vi danse-deltaker Tommy Fredvang kaster klærne.

Annonse

Nye bilder