Kinogjengerne i Bergen prisgitt profittjegere

Kulturbyråd Harald Victor Hov garanterte forleden i BA, at Bergen kommune nå i desember, ville begynne å selge aksjene i Bergen Kino.

49,9% av aksjene skal ut på anbud, og havner med stor sannsynlighet opp i klørne på SF kino, som allerede er en stor del- eller heleier i mange av landets kinosaler.

Kortsiktig vinning
I dag er Bergen Kino (foreløpig) en av nærmere 160 kommunestyrte kinoer som er igjen i Norge. Resten av de 245 har blitt solgt til det private . I motsetning til mange av kinoene som har blitt solgt er ikke Bergen Kino noen stor utgiftspost for kommunen, og den er heller ikke i dårlig stand på noen måte.

Det er med andre ord ingen fornuftige argumenter som ligger til grunne for å selge nå. Det byrådet er ute etter er kortsiktig vinning.

Selv hevder byrådet at det ikke vil medføre store endringer i vanlig drift, men all erfaring hentet fra andre byer som har gått gjennom det samme tyder på at denne påstanden i beste fall er en naiv ønsketenkning. Alt fra økonomiske eksperter til kulturelle forkjempere har forgjeves prøvd å advare byrådet om de utallige konsekvensene et salg vil ha, men til ingen nytte. Ikke at man trenger eksperters uttalelser i denne saken heller.

Det skal bare en liten dose sunn fornuft til for å forstå at et profittjag i kinoledelsen umulig kan være bra for oss vanlige kinogjengere.


Billedtekst: Kultfilmer som The Rocky Horror Picture Show, Clockwork Orange og Mad Max vil neppe stå på filmmenyen når man overlater den til profittjegere og deres forkjærlighet for masseproduksjoner.

Dyrere billettpriser
At folkevalgte kan utsette byens mest populære og allsidige kulturtilbud for noe sånt er ufattelig trist. Spesielt ille er det at de rapper kinomuligheten rett ut av henda på oss som har lite penger å rutte med. Som fattig student frykter jeg nå ikke bare en mangel på bredde og variasjon blant filmene de tar inn, men også skyhøye billettpriser. Alle som benytter seg av Bergen Kino vil selvfølgelig rammes av dette, men ekstra hardt utsatt er ungdom, studenter, lavtlønnede, minstepensjonister og lignende. Konsekvensen vil antakeligvis bli at færre får råd til å unne seg en tur på kino. Det er i så fall et veldig uheldig utfall. Jeg trodde kultur skulle være lett tilgjengelig for folk flest?

Det er heller ikke bare det vanlige kinotilbudet som trues av salget. Også lederne i BIFF – Bergen Internasjonale Filmfestival – frykter konsekvensene privatisering vil få.

BIFF er en ung festival, den ble for første gang satt opp her i Bergen i 2000. Likevel har den alt hevdet seg som en av Europas beste. Bredden, kvaliteten og tilgjengeligheten er beundringsverdig – og verneverdig! Å risikere å kvele en meget vellykket og lovende filmfestival såpass tidlig inn i dens liv grenser til idioti. Høyre har forsøkt å berolige BIFF-tilhengere med at festivalen skal videreføres innenfor en såkalt aksjonæravtale, men det betyr på ingen måte at festivalen overlever i samme form som vi kjenner den i dag.

”Det er ikke bare penger vi får av Bergen Kino i dag. Vi får også fleksibilitet, vi får personell, vi får lokaler. En kommersiell eier vil nok sette spørsmålstegn ved all den skjulte støtten som BIFF får i dag, og det frykter jeg for. Så jeg er redd for at BIFF må innskrenke” sier Gunn Vivian Eide som både er medlem i Venstre og styremedlem i BIFF.

Truer integriteten og kvaliteten
Jeg skjønner godt at styret i BIFF frykter konsekvensene. Det er all grunn til å tro at privat deleierskap kan skade både festivalens integritet og kvalitet.

Vi i Rødt er krystallklare når det kommer til kultur. Det skal være billig, tilgjengelig og variert. Det skal være noe for enhver smak – ikke bare det som tjener inn de store pengene fortjener plass blant kulturlivet. Slike krav er ikke vanskelige å innfri. Det har til en viss grad vært mulig mens Bergen Kommune selv har eid kinoen, selv om vi ikke har fått gjennomslag for alt. Med privat eierskap derimot vil det være umulig.

Så kjære byråd: Kan vi ikke få beholde kinoen vår? Den tilhører tross alt hele Bergen, ikke bare flertallet i byrådet. Det er aldri for sent å snu, og vi er ikke i desember helt enda.

Ragni Bakkland
(Fungerende leder i Rød Ungdom Bergen)

Vist 630 ganger. Følges av 1 person.
Annonse

Nye bilder