Elektronisk fotlenke et nødvendig kontrolltiltak


I 2007 kartla VG alle kvinnedrap som hadde skjedd i Norge siden 2007. Det kom frem at hele 73 stykker hadde blitt drept. VG plasserte alle ansiktene til de drepte på forsiden sin da de presenterte saken. Det gjorde sterkt inntrykk.

Nå har enda en kvinne bøtet med sitt liv. Hele Norges Sigrid Schjetne (16) ble endelig funnet, men dessverre ikke i live. De første man tenker på, er de pårørende som har blitt frarøvet sin kjære. De må ha det svært tøft. Om man ikke ønsker at flere skal gå gjennom det som de opplever nå, er det viktig å komme frem til hvordan.

Statistikkene man glemmer
Man kan selvsagt aldri sikre seg mot absolutt alle drap, men man kan sørge for at færre kvinner drepes. Det betinger blant annet at politikerne på Stortinget beslutter forskjellige tiltak. Så skjer ikke. Selv om det mellom 2000-2007 ble drept fire kvinner mer enn de som døde på Utøya, er det ingen som snakker om at hverken justisministeren eller sjefen i politidirektoratet må gå av. Alvorlige voldsovergrep mot kvinner blir simpelthen ikke tatt nok på alvor, noe som de begredelige voldtektsstatistikkene alene beviser.

Den ene mannen som er siktet for drapet på Sigrid, er dømt for grov vold før. Samme året som VG presenterte nyheten om alle kvinnene som var drept de siste ti årene, fikk han en dom på to år for å ha slått en kvinnelig nabo flere ganger i hodet med en jernstang. Til sammenligning fikk en 51 år gammel mann fra Tønsberg i år en dom på tre år og fire måneder for svindel. Han hadde lurt til seg penger som egentlig skulle gå til fattige barn i Øst-Europa. Ikke at det er ille nok, men hvorfor er det slik at økonomisk kriminalitet er mer alvorlig enn å påføre en kvinne brudd i hjerneskallen?

Elektronisk fotlenke
Kvinner er vant til å høre at de er dumme om de ikke tar gode nok forholdsregler. Man skal passe på alt fra å ikke gå for utfordrende kledd, lære seg selvforsvar til å huske og kjøpe forsvarsspray. Det er pussig. Hvorfor kan man ikke heller kreve at de mannfolkene man vet er farlige, går med elektronisk fotlenke? Det er som om Stortinget sover.

Selvsagt er det også viktig med forebyggende tiltak. Vold avler vold, så man har plikt som samfunn å gripe inn i familier hvor barn blir utsatt for vold. Et afrikansk ordspråk sier at det krever en hel landsby å oppdra et barn. Det er stor sannhet i dette, og det bør vi ikke glemme. Når det likevel går så galt at et menneske vokser opp til å bli farlig for seg selv og andre, så er det legitimt å kreve kontrolltiltak. Noe annet er ikke bare naivt, det er i verste fall også fatalt.

Vist 215 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Nå ble jeg glad, Anna! Så mye vondt og så mye stygt som andre skriver, så mye ondsinnet, så mye som ikke hører hjemme i et sivilisert samfunn… Så kommer jeg hit og du har konstruktive og gode forslag på bloggen din! Veldig bra!

Dette synes jeg var et godt forslag og en god balansegang mellom det å begrense frihet men uten å være inhuman. Da har den som er begrenset pga sine handlinger og gjerninger muligheten for å ta del i samfunnet, jobbe, arbeide, bidra til å skape verdier og gjøre nytte av livet sitt, samtidig som det ikke koster så mye å kontrollere at slike personer ikke tråkker ut over de grenser som retten har satt for dem.

Som sagt, veldig begeistret for forslaget! :)

Godt å lese at du tar det positivt opp. Mange vil nok være skeptisk til et slikt tiltak, og si at det ikke løser problemet helt. Det er nok også riktig, men det kan ihvertfall sørge for at færre kvinner dør. Det er det viktigste – så får heller terapi og medisinering komme i tillegg.

Forøvrig viser svensk forskning at bruk av elektronisk fotlenke minsker tilbakefall til ny kriminalitet.

Annonse

Nye bilder