Landet som ikke slutter å blø

(Foto: Wikimedia Commons)
Onsdag 27. mars kunne nyhetsbyrået Reuters fortelle at fem sivile afghanere ble drept i et NATO-angrep, og at fire av dem var barn. Dagen etter kunne man på Dagbladet sine nettsider se bilder av en gråtende gutt i Logar-provinsen som deltok i begravelsen.

President Hamid Karzai har gjentatte ganger kritisert NATO for de nattlige raidene på jakt etter Taliban. Det er da det er lettest å gjøre slike fatale feil. Kritikken faller for døve ører. To dager etter at de fire barna ble drept, kan The Guardian formidle at to barn til er drept under et NATO-angrep.
2. april kunngjør VG at det er flyktningkrise i Afghanistan. Over en halv millioner mennesker er på flukt, og for helsearbeidere er dette verdens farligste land å jobbe i. Den humanitære situasjonen er den verste på fem år. Opplysningene kommer fra Flyktninghjelpens senter for internt fordrevne (IDMC) sin ferske rapport.

Logar-provinsen merket med rød farge.

- Levekårene for mange av familiene som har måttet flykte fra sine hjemsteder er livstruende. De mangler trygg tilgang på mat og vann, skikkelig boforhold og skole til barna. Over 300.000 av de fordrevne er barn, sier konstituert generalsekretær Toril Brekke i Flyktninghjelpen.” (VG, 2. april.)

Dette er langt fra de skrønene som Kristin Krohn Devold (H), Anne-Grethe Strøm-Erichsen (Ap), Espen Barth Eide (Ap) og Grete Faremo (Ap), og diverse utstasjonerte militærfolk har forsøkt å fortelle det norske folk. Det er som om de har begynt å tro på historiene om at de er der for å sikre piker retten til å gå på skole selv.

Ikke nok nødhjelp
I 2012 ble det i en felles appell fra ulike hjelpeorganisasjoner bedt om 437 millioner dollar til det humanitære arbeidet i landet. Ifølge IDMC kom bare halvparten av pengene på bordet. Hvordan kan det ha seg at det ikke er så vanskelig å grave opp penger til krig?

Allerede 22. mars 2012 kunne Aftenposten fortelle at ingen andre land i Europa kjøper mer våpen per innbygger enn Norge. Regnet per innbygger, bruker den rødgrønne regjeringen 40 ganger så mye penger på militærutstyr som USA. Det er ikke bare importen som er stor. Norge har på fem år steget ni plasser på rangeringen over land som eksporterer konvensjonelle våpen. Nasjonen har med andre ord tredoblet våpeneksporten.

Når man får fatal vold inn på eget liv, er det aldri moro. Mainstreammedia har da også passet på å gi storslåtte begravelser for norske, falne soldater masse spalteplass. At disse dødsfallene kunne vært unngått om krig ikke hadde vært så stor business, snakkes det lite om.

Heller ikke at vi er med på å skape flere asylsøkere som ikke bare vil ha behov for traumebehandling, men som også vil komme til å være arbeidsuføre på grunn av de psykiske belastningene de har opplevd under krigen.

Det viktigste ser ut til å være å gi folket historier som de kan villede seg selv med. I mellomtiden kan våpenindustrien fortsette å gni seg i hendene i ro og fred.

Vist 158 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Åh! Jeg får mest lyst til å bare gråte på Afghanistans vegne. Freden var så nær i 1989. Sovjet trakk seg tilbake, ikke fordi de “ga opp”, men fordi de håpet på at ved å trekke seg ut ville Sambandsstatene slutte å finansiere fienden til det afghanske folk, slutte å sende de våpen en masse, slutte å støtte opp om terrorismen.
Gorbatjov advarte Sambandsstatene om at dette kom til å ende stygt, ikke bare for Afghanistan men det ville også slå tilbake på Sambandsstatene selv. Og slik er det altså gått. Den president Afghanistan da hadde er en av de godeste ledere de har hatt. En mann som ofret sitt liv for freden.

Karzai har ikke utrettet stort på 12 år. Han er akkurat som en moderne Quisling. Ikke har han folkets støtte. Ikke klarer han å utrette noe. Ikke er okkupasjonsmakten fornøyde med han. Det er en viss fare for at folket elsker han like meget som de elsket Quisling. Så er spørsmålet hva som skjer den dagen okkupasjonsmakten har trukket ut sin siste soldat. Vil han lide samme skjebne?

Det er bare en måte å oppnå fred i Afghanistan på. Legge ned våpnene. Så lenge vi ikke gjør det kommer ingen av de afghanske partene å gjøre det heller.

Gorbatsjov var en klok mann, og etter hva jeg kan se på denne videoen var også Najbullah virkelig en fin fyr. Trist at en som trodde så sterkt på fred ikke fikk leve. Virkelig trist. Det afghanske folk har betalt prisen.

Annonse

Nye bilder